УРБАНИСТИЧКО ПЛАНИРАЊЕ, КОМУНАЛНА ХИГИЈЕНА И СВЕСТ ГРАЂАНА
5.03.2013

Општина Палилула је крајем прошле године појачала комунални надзор у свим насељима општине, у циљу побољшања квалитета живота становника. Поступајући по пријавама и захтевима грађана из насеља «Црвена Звезда» уведен је ноћни рад комуналних инспектора и сарадника. Извештај са ове локације био је поражавајући. Установљено је да упркос бројним упозорењима и разговорима председника општине са становницима «дивљег» насеља, које чини Ромска популација, одлагање отпада на улици и тротоару прометног булевара «Душана Поповића» формирањем дивље депоније, није престало.

Овим поводом, председник општине Бобан Џунић и Братислав Вучковић, заменик председника, са сарадницима и представницима ЈКП Медиана, обишли су насеље «Црвена Звезда».

„Као што је свима познато Градска општина Палилула у Нишу је кренула са организованом акцијом уклањања дивљих депонија – рекао је председник Бобан Џунић. Један од наших пројеката, који управо остварујемо уз подршку  Европске уније, има за циљ мењање свести наших суграђана о заштити животне средине. Више пута смо имали радне састанке са становиницима насеља у „Црвеној Звезди“. Међутим, после сваког састанка и чишћења, уз помоћ ЈКП „Медиана“, поново се гомилао отпад и настајала дивља депонија. Видите да се овде налазе празни контејнери а многи становници овог дивљег насеља бацају ђубре поред контејнера. Грађани из суседних стамбених зграда упутили су петицију и затражили помоћ од Општине и ми смо дошли да поново учинимо нешто за све људе - истакао је Бобан Џунић. Овај део насеља је најужем градском језгру, у непосредној близини спомен комплекса „Ћеле Кула“ и Природно-математичког факултета. Градском уредбом је у овој зони најстрожије забрањено чување домаћих животиња. Наши инспектори су утврдили да се уредба не поштује и да се у „дивљем насељу“ чувају коњи. Све то нарушава животну средину. Опомињем грађане овог „дивљег насеља“ да ћемо веома брзо, у сарадњи са надлежним инспекцијама града, посебно ветеринарском инспекцијом уклонити све животиње које они чувају. Дакле, више не опомињемо, идемо у акцију - нагласио је председник Џунић.

Дивља депонија захвата јавну саобраћајницу у ул.Душана Поповића и кат.парцелу 1661/1 КО Ниш-Ћеле Кула која је у власништву АД грађевинског материјала «Ћеле кула», Ниш – који нису у фактичкој државини парцеле, нити покушали да је приведу урбанистичкој намени из Генералног плана. Због неадекватног паљења сакупљеног отпада у помоћним објектима старе циглане, често долази до пожара. На овој катастарској парцели налазе се и два стамбена објекта под бр.21 и 21-а (са више стамбених јединица) укупне површине око 800м2 која су у власништву града. У протеклом периоду, с обзиром да грађевинска инспекција није реаговала, извршена је нелегална доградња ових објеката. Нико од 32 лица, којима је у периоду од 1968.године до 1996.год. стамбени одсек надлежне градске управе, решењима доделио на коришћење стамбене јединице (просечне површине 24м2), не живи на овој адреси. По евиденцији Центра за социјални рад на адреси Црвена Звезда бр.21 и 21-а, пријављено је 207 лица која су се обратила центру за социјалну помоћ.

Наши комунални инспектори су више пута, приликом интервенције,  вербално и физички нападани од појединаца из насеља. По речима председника општине Палилула дугорочно решење за санирање ове депоније јесте измештање „дивљег насеља“. Некада је ту живело тридесет и двоје људи који су били пријављени. Они данас овде не станују. По нашим подацима и сазнањима у дивљем насељу тренутно живи преко 200 лица која су пријављена Центру за социјални рад. Међутим, велики број лица нема пријављен боравак и пребивалиште. Затражили смо од Полицијске управе у Нишу да у овом насељу изврше легитимисање становника и утврде основ њиховог боравка. Једино ко може да донесе одлуку о исељењу то је јединица локалне самоуправе односно градоначелник. Да смо ми Општина по принципу локалне самоуправе - истиче Бобан Џунић, верујте да би овај проблем решили веома брзо.

Ово је једна од најнеуобичајнијих тачака када је у питању постојање дивљих депонија у граду- каже Братислав Вучковић заменик генералног директора ЈКП „Медијана“ и председника општине Палилула. Искрен да будем, полако и ми запослени у ЈКП Медијана, губимо наду да ће се овај проблем ускоро решити. Само у овој години, вероватно по двадесети пут чистимо ову локацију ванредно. Сваке недеље, у редовном програму, обилазимо ово насеље с тим што се контејнери празне свакодневно. Међутим, овде је у питању одсуство свести грађана и ружне навике појединаца. Ја не бих за овај проблем  тражио одговорност само од ромске популације. Вероватно је ова депонија поред пута изазов и другим несавесним грађанима да одложу смеће на овом месту. Једино системско решење, као што рече и председник Општине, можда је измештање овог насеља. То није на нама комуналцима да доносимо такве одлуке. Наше је да чистимо. Грађане Ниша овакви комунални проблеми коштају много. Примера ради, данас смо очистили три депоније у нашем граду. Једна је у овом дивљем насељу, друга је у насељу Црвена Звезда али изнад Триглавске улице и трећа у насељу Паси Пољана. Једна тура избаченог смећа је око 3.500 динара а данас ћемо направити неких двадесетак тура - рекао је Братислав Вучковић.

По мишљењу Бобана Џунића и Братислава Вучковића очигледно да је промена свести сваког појединца основи задатак свих субјеката. То не кошта много, али уколико морамо да мењамо нашу свест морамо онда да је мењамо и неким казненим мерама. Нажалост, када су у питању прекршаји који се односе на комуналну и еколошку проблематику, још увек су нам далеко законска системска решења. Надлежни органи, посебно полиција и суд морају да по пријавама поступају брже и ригорозније.

Општина Палилула, као једна од пет организација локалне самоуправе Града Ниша, веома одговорно ради на потпуној интеграцији социјално угроженог становништва, посебно Ромске популације у друштву. Чинимо све, у границама наших надлежности, да нестану предрасуде приликом запошљавања, школовања, остваривања здравствене неге и решавања проблема становања, да нема дискриминације по било ком основу. Међутим, одређена питања квалитета живота ромске популације морамо системски решити, посебно стамбене услове, начин обављања самосталне делатности. Руководство општина Палилула, покушава да акцијама попут еколошке кампање «Очистимо свет – Clean up the World», Медијске еколошке мреже Србије-ЕКОполис и кроз пројекте у сарадњи са градом и донаторима побољша квалитет живота грађана и обезбеди додатна средства за ове намене.
(ЕКОполис мрежа, Д.В)